The Ultimate London GuideCarnaby Street
 

Carnaby Street ligger i en av de første sidegatene i Regent Street. Bare hold utkikk etter butikken COS og gå inn i sidegaten ved den butikken. Carnaby Street er en utrolig koselig gate med blanding av masse små, gamle hus i forskjellige pastellfarger og mur-og-tre hus. I Carnaby Street ligger også en fantastisk multibrand butikk som heter Liberty. De har egne avdelinger for kosmetikk, vesker, solbriller, acsessories, smykker, hobbymateriell, porselen osv.. Utvalget er kjempestort. Både Philip Lim, Proenza Schouler, Mulberry, Alexander Wang, Céline, Marc Jacobs og Givenchy tilbehør finnes her. Gjorde et kjempekupp der selv. Utrolig bra service fikk jeg også. Det gjelder egentlig generelt i London, servicen er usedvanlig positiv på butikkene. Og folk er genuint hyggelige og hjelpsomme.Madame Tussaud
 

Madame Tussaud ligger i paralellgaten over Oxford Street; Marylebone road. Innslipp starter vanligvis rundt klokken 09:00 og det er utallige forskjellige kølinjer avhengig av billettypen din. En linje for om du ikke har billett, men vil kjøpe der, en linje for VIP billetter, en linje for familiebilletter og en for gruppebilletter, samt en linje for de som har bestilt billett på internett eller forhåndsbestilt via selskaper/hoteller. Det kan være lurt å komme tidlig. Enten en time før de åpner, eller rundt tidlig åpningstid før 12. Jeg og mamma kom i 12 tiden og da var det allerede over en halv kilometer lang kø på alle linjene. Det var i tillegg utrolig forvirrende å finne ut hvilke linje som var den rette og hvor den startet og sluttet da alle sto tett i tett i en stor, tykk felleslinje, med kun et tynt lite bånd for å skille kølinjene. Vi sto i nesten 3 timer i kø, og da hadde vi sneket oss nesten helt fram i kølinjen vår utenfor inngangen. Da vi kom inn, sto vi i rundt 2 timer i kø innendørs. Heldigvis er det aircondition der inne. Noen gode tips er å ikke ha med seg noe som helst å bære på, det vil si ikke ta shoppingen før Tussaud. Det blir tungt å holde på ting i lengden. Ha med dere en pose med mat og drikke, evt lesestoff, gå på do før du stiller deg i kø(det er en do inne i køen også, men en vet aldri hvor lang tid det tar før en kommer seg inn), og ikke vær alene. Det er mye lettere å forlate køen for dogåing eller å kjøpe drikke/godteri på automatene om du har med deg en som står i kø for dere i mellomtiden, så kan dere bytte på å forlate køen. Madame Tussaud er absolutt en gøy og fascinerende attraksjon med rik historie, men om du kun er der for å bli avbildet med èn eller to voksdukker, er ikke ventingen verdt det. De har blandt annet en 4D kino i tegneseriefløyen som tok pusten fra meg! Jeg elsker jo Marvel Comics så kanskje litt mer altoppslukende for tegneseriefanatikere enn andre, men absolutt super å besøke for alle sammen uansett! I tillegg inkluderer billetten en tur i kjelleren til Chamber of Horrors. Må selv innrømme at jeg var utrolig skuffet over den. Jeg har vært på Grönalund i Stockholm og på skrekkhuset der og syns det var hundre ganger bedre! Så om du liker skrekkhus, anbefaler jeg mye heller Grönalund, eller London Dungeon.

Trafalgar Square

Er en stor plass og rundkjøring rett utenfor Londons National Gallery. Her står også Nelson´s Column plassert. To store, flotte fontener pryder plassen og det er idyllisk der om sommeren når sola skinner! Her er også Charing Cross lokalisert, og det er dette stoppestedet du skal av på om du tar metroen for å komme fram. Her er du i gangavstand til Regent Street, St. James' park, Horse Guards Parade og Victoria Memorial. Følger du WhiteHall road nedover kun 3 kvartaler, er du ved Westminster Bridge og Big Ben.
Oxford Street

Oxford Street er den kjente shoppinggaten i London, og ligger paralellt midt i mellom elven Thames og Marylebone Road. Den strekker seg hele veien fra Tottenham Court Road og til Marble Arch som er høyre hjørnet på Hyde Park. Her finner du både Zara, Topshop, Primart, River Island, Urban Outfitters, Forever 21, Bull&Bear, H&M, Clare´s, Topman, Nike Town, American Apparel, Aldo, Adidas, The Body Shop, Disney Store, House of Fraser og så klart det store multibrand varehuset Selfridges med både klær og accessoarer fra kjente motehus. Hva en kan vente seg inne på selfridges kan du finne på Selfridges egne hjemmesider. Det er alltid tettpakket med folk i Oxford Street. Et tips om du ønsker å komme fort fram, er å gå så nært fortauskanten som mulig. Der er det minst trafikk. Jeg følte meg aldri utrygg, men var forberedt på at folk ikke tok hensyn. Vesken min ble flere gang slått til av stressende, forbipasserende fotgjengere og ingen brydde seg om å bane vei eller flytte på seg om du hadde det travelt. Et annet tips er å ALDRI stoppe opp om noen på kosmetikkavdelinger spør om å få stille deg et spørsmål. De er noen kløppere på å dra deg inn i de lengste og dypeste samtalene som enten ender opp med at du får ny, sjokkrosa sveis, tatoverte øyenbryn, eller at du går ut av butikken, blakk som et sort hull og med haugevis av drittsminke som du aldri blir å bruke.

Regent Street

Regent Street krysser Oxford Street ved Oxford Circus og slynger seg hele veien ned til Picadilly Circus. Her ligger butikker som Topshop, Burberry, Cos, Banana Republic, Desigual, Michael Kors, Benetton, Reiss, Guess, Armani, H&M, Gilly Hicks, Juicy Couture og Hollister. HER kan dere finne oversikt over alle butikkene i Regent Street på deres egen hjemmeside. I en sidegate i Regent Street, etter at du har passert Hollister, like ved Burberry, som heter Vigo Street, ligger det et hvitt bygg hvor Abercrombie and Fitch holder til. 


Bond Street

New Bond/Old Bond street - Bond Street er delt inn i Old Bond og New Bond. New Bond Street starter fra et utspring i Oxford Street og strekker seg ned til Old Bond Street som slutter ved Piccadilly. I Denne gaten ligger Victoria´s secret, Jil Sander, Estèe Lauder, Anya Hindmarch, Dolce&Gabbana, Hugo Boss, Armani, Mulberry, Smythson, Missoni, Miu Miu, Burberry, Tory Burch, Michael Kors, Louis Vuitton, Chanel sin splitter nye og Europas største Flagship Store, Christian Dior, Chopard, Bvlgari, Cartier og Ralph Lauren. En kan gå New Bond Street helt ned til Ralph Lauren og svinge inn sidegaten ved Ralph Laurens fortryllende 5 etasjers butikk og komme direkte til Abercrombie&Fitch I Vigo Street. Ralph Lauren er også slutten på New Bond Street og starten på Old Bond Street. Her er Tiffany&Co den første butikken i gaten, etterfulgt av blant annet Chanel, Prada, YSL, Bottega Veneta, Gucci, Gina, Cartier og Alexander McQueen.Harvey Nichols

Harvey Nichols er helt fantastisk! Et estetisk palass av et luksus-kjøpesenter. Det ligger i Knightsbridge, og det er også der du hopper av på metroen. Utenfor ligger Allsaints Spitafields, Zara og Topshop blant annet, men Harvey Nichols er en sann drøm for luksusjegere og haute couture interesserte. De har også et temabelagt design og utstilling, som skifter fra tid til annen. Da vi var der hadde de noen gigantiske Chloè vesker i vindusdisplayet og det var altoppslukende å se på. Vi sto sikkert i 25 minutter og så i alle vinduene før vi gikk inn. (Vi fikk forresten også med oss Louis Vuitton sin nye dinosaur utstilling! HER-RE-GUD! For et Show! Gullbelagte, ekte, dinosaurskjelletter importert og gullbelagt for å pryde motehusets butikkvindu i blandt annet Paris og London. Små vesker hengende på ribbena og med en utrolig detaljert informasjonsplakat i hjørnet av vinduet hvor vi kunne lese om prossessen.)  Mere informasjon om Harvey Nichols finner dere på Harvey Nichols sine hjemmesider.
Harrods

Harrods ligger kvartalet bortenfor Harvey Nichols og er nok et fantastisk varehus med alt en kan drømme om. Her har du forskjellige fløyer og rom med eksotiske navn. De har for eksempel en juvel og smykkefløy som heter The Egyptian Wing. Her finnes både klær, accessoarer, smykker, klokker, interiør, porselen, barneleker, kjærledyravdeling, gourmet kjøpesenter, mathall, restaurant etasje, elektronikkavdeling, you name it. De har også en hel avdeling for TaxFree håndtering. Her kan du også kjøpe macaroner fra franske Ladurée sin store, og ikke minst estetiske cafè. Ferske macaroner fra åpningstid til stenging. Harrods har også egen hjemmeside. Personlig er Harvey Nichols og Harrods et absolutt MUST om du skal til London. De har luksus, og de har rimelige varer og selv om du drar der fra tomhendt er det helt klart verdt et besøk bare for synet sin skyld! 
Kings Cross St. Pancras

Her ligger Platform 9 3/4 som er den berømte platformen trollmennene bruker for å entre The Wizarding world of magic. Kings Cross st. Pancras er først og fremst en utrolig stor metro, tog og buss - stasjon. Ta metroen til stasjonen og følg et hvert skilt som viser Kings Cross st. Pancrass. Når du kommer til den åpne hallen hvor alle småbutikkene og cafèene ligger, leter du etter skiltene med Platform 9 på. Du skal jo tross alt til en plass mellom platform 9 og 10. Og rett ved platform 9 er det en halv baggasjevogn som stikker ut av murveggen. Rett ved siden av ligger den stiligste, lille suvernirbutikken med Harry Potter preps og suvernirer. Blandt annet tryllestaver, sjokoladefrosker, skjerf og gensre. Hvis du føler at du har rotet deg fullstendig bort er det bare å spørre hvor platform Nine and three quarters er, så smiler de fra øre til øre og peker deg i rett retning.Westfield

Westfield er en kjede som består av to kjøpesentre i London. Det ene ligger i Ariel Way ved Shepherd´s Bush sin metrostasjon. Dette shoppingsenteret er det eldste Westfield og har et Østlig luksuspreg over seg. Det er stort, hvitt og vakkert og en får nesten følelsen av å være i Dubai her inne. Dette er den mest luksuriøse Westfielden av de to og består av store hus som Gucci, Prada, Dior, Burberry osv.. De har også Allsaints, Hollister, Niketown og masse annet! Westfield nr. 2 og også den nyeste (kun 2år gammel) ligger i Stratford rett ved siden av Olympiastadion og det er også til Stratford du tar metroen. Her er det mindre av de store luksushusene, men de er den eneste Westfielden med Victoria´s Secret på. Ellers er de ganske lik. Jeg er utrolig glad for at jeg hadde tid til å dra til begge. Er du ute etter spesifikke butikker kan du besøke Westfields egne hjemmesider.
Bicester Village

Bicester Village er en flott, liten landsby bygget i store trehus, med designer outlets. Her finner du Jimmy Choo, Prada, Dior, Celine, Dolce&Gabbana, Vivienne Westwood og Ralph Lauren blandt annet. Mamma og jeg dro dit første dagen slik at vi var sikre på at om vi fant noe fint, fikk vi det for absolutt billigst pris. De har salgsvarer fra 30%-70%(!!) Hver dag går det en buss fra Royal National Hotel like ved Russel´s Square klokken 11:00 presis og den tar deg fram til Bicester Village som ligger i Oxford, en god 1,5 time unna. En kan bestille reisen på nett, eller kjøpe den på hotellet. Vi kjøpte reisen på Royal National Hotel og betalte rundt 400kr for to personer. Retur er inkludert i prisen og bussen drar fra Bicester klokken 17:00 sharp. Husk forresten å spørre om studentrabatt! Dette gjelder forsåvidt i butikkene også. Både Topshop og Urban Outfitters gir student discount så lenge du kan legge ved studentbevis. På Bicester Village sin hjemmeside finner du full oversikt over butikkene de har. Jeg er superfornøyd med å ha startet shoppingen der i allefall! Kapret til meg både kjoler og jakker pluss verdens fineste undertøy!


London Bridge

London Bridge var et absolutt must for meg å gå over! Det er ikke noe spesielt med selve brua, bortsett fra tidenes utsikt ved solnedgang, og det kan være påvirket av at jeg i tidligere alder immiterte en sexy Fergie på badet mens London Bridge gikk på radioen, men London Bridge har utrolig mye interessant knyttet mot seg! Du vil ha lyst å kunne fortelle at du har gått på London Bridge til folk. Ved den ene enden av brua, den som slutter i Southwalk, ligger et stort og flott Food-Market. Nesten sånn som Mathallen i Oslo, bare bedre. Her flyter det over av fersk frukt og grønnsaker, middagsretter, oster, sjø- og skall-dyr og rykende ferste brød og bakelser! Det er billig og ready-to-go! Mamma fikk verdens beste nypressede appelsinjuice der. 
Tower Bridge

Tower Bridge er neste bro etter London Bridge. Den er kjent for sin kledelige utsmykking og sine to tårn. Vi rakk aldri å spassere på denne brua, men i enden av den, på sentrums siden ligger Tower of London og London Dungeon. På andre siden av brua som slutter i Southwalk ligger Potter Field´s Park og City Hall. City Hall er et kunstverk i seg selv. En halvveis kuleformet kuppelaktig sak og en turistattraksjon til tusen.
Tower of London

Tower of London er Hennes Majestets palass og festning, da det ikke er kun et tårn som kanskje mange tror, men en stor og fin borg med masse grønne plener rundt og imellom byggene. Det en kanskje kjenner Tower of London for er at det var hit Guy Fawkes ble ført og torturert til å innrømme Gunpowder Plot-et 5th of November. Andre som har blitt holdt fanget i dette fangetårnet og senere henrettet var kjente Anne Boleyn. Det sies at tårnet er hjemsøkt. En kan kjøpe billetter til å komme inn i borgen i det store suvernirbygget rett ved siden av, og det er nok av cafèer og restauranter langs elvebanken ved slottet til å kunne spise på plassen. Det er også her London Dungeon er lokalisert. Siste omvisning skjer klokken 17:00, så en bør kanskje komme dit i 9-10 tiden på morgenen for å rekke en omvisning uten så stor trafikk. Guidene er superflinke, men er mye mer tilgjengelig og informativ når det ikke er supermange i tour-gruppen. Da går de bare rett igjennom manuset og legger ikke til noe ekstra. Tower of London ligger i enden av Tower Bridge på sentrumssiden av elva.
London Eye

London eye er et stort pariserhjul lokalisert på Southwak siden av kjente Westminster bridge. Det er en utrolig attraksjon om en ønsker seg et overblikk over byen, enten det er om natten eller dagen. Man må kjøpe billetter for å komme inn og de kan bli kjøpt billigst på nettsidene deres, eller kombinere billetten fra Madame Tussaud, London Sea Life eller London Dungeon og få store rabatter. Billetter i London er alltid dyrest om du kjøper de i døra.


Big Ben

Big Ben er den største klokken i tårnet på Westminster Palace og ligger på bysiden av Westminster Bridge.
Covent Garden

Covent Garden er starten på veien opp til Oxford Street fra Thames. Her finnes det mange kinoer og teater, cafeer og suvernirbutikker. I Covent Garden ligger også Gocent Garden Market, med både Ralph Lauren, Lyle & Scott, Apple Store og blandt annet Ladurèe! Et kjempefint og koselig bygg!
Camden Town

Camden Town er et strøk nært Kings Cross og Euston stasjonene. Her finner du masse "spesialbutikker" som selger superheltstasj, anime, japanske klær, leker og godteri og goth sjanger ting. Her finner du også mange vintage butikker. Jeg og mamma rakk aldri ta turen til Camden Town, men neste gang blir det den første plassen vi drar til! Ikke minst for å sjekke ut Camden Market!.Stonehenge

Stonehenge er den berømte steinringen som kanskje ikke direkte blir forbundet med London. Monumentet ligger i Amesbury rundt 13 km nordvest for Salisbury i Wiltshire i England. Det helt fint an å bestille en rimelig tur/retur med guide dit på Stonhenge Express her.


Buckingham Palace

Palasset er Monarkiets og kongefamiliens offisielle residens. Utenfor er en stor plass med statuer, fontener og grønne parker og plassen rundt blir ofte brukt på samme måte som Frognerparken i Oslo. Her legger folk seg ned i gresset og slikker sol mens de nyter en god bok. Buckingham er omringet av sine egne hager, St. James Park og Green Park.


Hyde Park

Hyde Park er Londons største individuelle park og deler av den blir ofte brukt til utekonserter med store navn. Den har en egen, tykk elv som både begynner og slutter i parken og heterThe Long Water. Parken er fryktelig stor og egner seg flott til en dag med familie, en treningsøkt, eller en chill dag med bading og soling og kanskje lesing til studiene.

Picadilly Circus

Picadilly Circus ligger i enden av Regent og Bond Street. Det er en stor, åpen plass hvor flere gater møtes. Er finner dere også en stor fontene prydet med statuen Anteros. Plassen er et flott møte og samlingssted og har forbindelse til metro med samme navn. Her kan en starte turen opp både Bond Street og Regent Street og ende i Oxford Street.
Burlington Gardens

Burlington Gardens er en lang passasje under tak med mange butikker. Her finner du også Ladurèe, og merker som Dolce&Gabbana og Ferragamo. 

London Sea Life Aquarium

Hit dro vi heller aldri, men jeg skulle gjerne dratt! Jeg elsker akvarium! Du kan lese mer om attraksjonen og kjøpe billetter her.

Generelle fakta

Supermarkedene Tesco, M&S, Foodcourts, Eat og Pret-A-Manger åpner vanligvis i 07:00 tiden, og stenger i tiden 20:00 til 23:00. De har lunsjmeny til langt ut på kvelden, men kjøkkenet stenger vanligivs i 22:00 tiden. De er også en time etter oss. Det vil si at når klokka er fire i Norge, er den tre i England. Vær oppmerksom når de snakker. Det florerer med ekstremt lokale dialekter der som kan være vanskelig å forstå. Pass utrolig godt på verdisakene dine! Vi bodde på Mercure Hotel London Bridge i Southwalk og jeg er strålende fornøyd! Bedre service må jeg lete lenge etter. Mercure Hotel er en kjede og har også hotel like ved Russel Square i Bloomsbury. Jeg anbefaler hoteller nært Russel Square fordi da har du så og si gangavstand til alt. I tillegg ligger Royal National Hotel like rundt hjørnet derfra og fra det hotellet kan du booke alt av turer og eventer! Spør om studentrabatt, ikke bare på bookinger, men også i butikkene. Jeg sparte masse ved å spørre om studentrabatt i kassa på blandt annet Topshop og Urban Outfitters. Du må kunne legge ved studentbevis. Om du planlegger å virkelig få oppleve London, er ikke en uke nok! Jeg anbefaler minimum 10 dager til 2 uker!

Alle bildene hentet fra Google med søkeordene vist under.Stikkord:

9 kommentarer

Anita Westengen Lie

04.08.2013 kl.14:18

Wow, kjempe fin guide! Fikk så utrolig lyst til å dra til London :D

Heidi

04.08.2013 kl.15:37

Kjempe bra skrevet!!:) Vet du hvor man får kjøpt toms i London??? Drar til London om ikke så lenge:)

Delirious

04.08.2013 kl.15:52

Heidi: Tusen takk! Toms får du kjøpt på Westfield sentrene, på skobutikkene Schuh, jeg mener de også selger Toms på Topshop butikkene, Harvey Nichols, Scorpion, Selfridges, Offspring, OFFICE, FootAsylum, SOLE og House of Fraser. Schuh finner du i Oxford Street :-)

Liv

04.08.2013 kl.15:58

Kul guide ja. Jeg har vært i London to ganger, men ikke opplevd alt du har skrevet ned. Skulle gjerne sett stonehenge og harry potter souvenirs! :-)

Men skal tilbake i september, så kanskje da! :D

Heidi

04.08.2013 kl.17:06

Tusentakk for svar:)

Line Merethe Marthinsen

04.08.2013 kl.17:34

så fin guide du har laget :-) kjempe nyttig.

Delirious

04.08.2013 kl.18:05

Liv: Åh ja! Anbefaler virkelig Kings Cross! for Stonehenge bør du nok sette av en hel dag og dra så tidlig som mulig! :-) De er finest i morgenlyset!

Liv

04.08.2013 kl.21:42

Takk for tips! :)

Delirious

04.08.2013 kl.23:24

Liv: bare hyggelig! :-)

Skriv en ny kommentar

hits